Lees hier

Interview
One Hairdresser

Het balletje is voor mij gaan rollen in 2007. In dat jaar heb ik namelijk mijn allereerste bruid mogen voorzien van zowel een b ruidskapsel, als bruidsmake-up. Destijds had ik nog nooit eerder een workshop of opleiding gevolgd, dus om heel eerlijk te zijn deed ik toen gewoon maar wat. Ondanks mijn gebrek aan ervaring, ontdekte ik al wel heel snel dat ik gevoel heb voor het creëren van bruidskapsels. Dit heeft mij uiteindelijk doen besluiten om mijn talent verder te ontwikkelen. Helaas ging dit niet zonder slag of stoot: in die tijd bestond er namelijk nog niet iets als een kappersacademie die aansloot op mijn werkwijze en wensen. Cursussen waren er ook niet. Ik ontwikkelde mijzelf als bruidsstyliste door het dus gewoon ‘te doen’, mijn klanten te zien als een leerschool en in de loop der tijd deel te nemen aan een aantal interessante updo workshops.

Naast dat het natuurlijk extra inkomsten genereert, maakt het je ook heel onderscheidend in je werkzaamheden. Juist hierom vind ik persoonlijk dat het als ZZP’er onwijs interessant is om bruidskapsels te verzorgen. Op deze manier ben je in staat om veel diversiteit te bieden en daarnaast biedt het je de ruimte om heel creatief bezig te zijn. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen: zo kun je als ZZP’er adverteren en de buitenwereld kennis laten maken met iets wat echt van én door jou is gemaakt. Hóé gaaf is dat? Ook de mogelijkheden op het gebied van ‘service’ zijn oneindig als bruidsstyliste. Er zijn namelijk veel bruiden die graag een vol traject met je aangaan en van A tot Z gebruik willen maken van jouw diensten. De kans om jouw bruidsdienst uit te breiden is dus zeker aanwezig en als ZZP’er kun je hier natuurlijk heel flexibel op inspelen.

Dat is makkelijk: bij mij leer je om prachtige bruidskapsels te creëren. Maar, natuurlijk is dit slechts het resultaat. Wanneer je haren knipt, knip je vanuit een leidraad. Wanneer je gaat kleuren, maak je gebruik van een recept. Dit is een ietwat andere koek dan wanneer we het bijvoorbeeld hebben over het opsteken van haar: hier draait het te allen tijde om het ‘systeem’ en dát is wat je bij mij leert. We gaan systematisch te werk vanuit patronen en vanuit die patronen ontstaan fantastische bruidskapsels waarin er genoeg ruimte is voor eigen initiatief en creativiteit. Ik bied een compleet opleidingsaanbod aan in bruidskapsels, zo weet ik zeker dat iedereen met de wens om bruidsstyliste te worden, bij mij terecht kan!

Dit vind ik een leuke! Deze vraag wordt mij namelijk regelmatig gesteld in mijn academie, waaruit blijkt dat veel mensen inderdaad niet precies weten waar en hoe te beginnen. Onlangs heb ik besloten daar goed en krachtig op in te springen, met mijn nieuwste onlineprogramma Hoe word ik een succesvolle bruidsstyliste? als resultaat. Wij bruidsstylistes beoefenen ons vak allemaal vanuit liefde en passie, maar het ondernemen binnen de bruidsbranche krijgen we er gratis bij. Daar kun je nu eenmaal niet omheen… Juist om deze reden deel ik mijn kennis en ervaring rondom het ondernemen heel graag met iedereen die van mij wil leren. Een tipje van de sluier? Van ‘het ontdekken van je identiteit’, tot diverse ondernemersmodules, tot hoe een perfecte bruidsdienst er nu eigenlijk uitziet. Speciaal om antwoord te geven op al die vragen rondom het ondernemerschap als bruidsstyliste, heb ik deze module ontwikkeld die inzicht geeft in hoe jouw perfecte bruidsdienst in elkaar steekt.

Ook dit is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld. Want, hoe bepaal je jouw tarieven en waar moet je dan allemaal op letten? Allereerst wil ik wel even benadrukken dat er een daadwerkelijk verschil is tussen de tarieven van een ZZP’er die bruidsdiensten verzorgt en een professionele salon. Voor nu focussen we ons op de ZZP’er en wil ik het advies geven om altijd in gedachten te houden dat een bedrijf wel winst nodig heeft om te kunnen blijven bestaan. Daarom moet je, naast alle standaards, ook rekening houden met o.a. de btw, verzekeringen en materiaal. Maar, vergeet ook zeker niet je vakantiegeld en pensioen. Tevens willen we natuurlijk ook niet dat de markt kapotgaat. Wanneer je ongeveer één euro per minuut rekent, zit je naar mijn idee goed. Zelf vraag ik €250,- per bruidskapsel en dit is dan inclusief het proefkapsel. Voor wat betreft mijn reiskosten bereken ik €0,35 per kilometer en voor mijn reistijd €29,95 per uur. Voor een proefsessie die gefocust is op alleen een bruidskapsel plan ik twee uur in. Op de trouwdag zelf ook twee. Dit is dan exclusief het klaarzetten en opruimen van mijn spullen.

Vroeger had het begrip ‘bruidskapsels’ nog niet de eer die het tegenwoordig wel heeft. Voor een bruidskapsel ging je lekker naar de kapper en dan liet je het gewoon even opsteken. De hair updo en ‘simpel opsteken’ komt nu zeker nog wel voor, maar valt eigenlijk in het niets bij de hedendaagse technieken. Daardoor is er nu dus ook een duidelijke balans tussen opsteken en daadwerkelijke bruidskapsels. Bij opsteken kun je denken aan leuke, simpele krullen die even worden weggestoken. Bij bruidskapsels ga je verder dan dat en wordt het een meer persoonlijk verhaal: er wordt echt gekeken naar de bruid, haar persoonlijkheid, haar wensen en natuurlijk ook naar haar jurk. Daarnaast is niets meer te gek. Zo mag een bruidskapsel tegenwoordig best wat extra hulpmiddelen als clip in extensions en/of vulling bevatten.

Persoonlijk denk ik dat diversiteit nog nooit zo’n grote rol heeft gespeeld als dat het nu doet. Ondanks het feit dat er nog steeds mensen zijn die er anders over denken, mag je zijn wie je wil zijn en hoef je, je ook in het huwelijk, niet te schamen om wie je bent of van wie je houdt. Het homohuwelijk is hier natuurlijk een goed voorbeeld van, maar ook het huwelijk tussen mensen van verschillende afkomst of mensen met ieder hun eigen geloofsovertuiging. Of dit invloed heeft op het werk van een bruidsstyliste? Zeker niet! Ikzelf vind het alleen maar heel fascinerend om ieders verhaal te horen en om te worden uitgedaagd door bijzondere, unieke wensen rondom haar en make-up.

Het zal geen verrassing zijn, maar zowel bruidshaarmode als bruidshaarstyling is compleet veranderd. Tegenwoordig kan het dus niet gek genoeg en mag alles meer, groter en veel exclusiever. Letterlijk alles is mogelijk. Het gevolg hiervan is dat de technieken mee veranderen en dat we soms zelfs spreken van ware kunst. Maar, ongeacht de wensen van de bruid: wanneer je, je specialiseert in het maken van bruidskapsels en je leert om, vanuit patronen, systematisch te werk te gaan, kun je álles maken. Van strakke, tot nonchalante afwerkingen… Een goede bruidsstyliste is niet gek te krijgen!

Begin vandaag met

JE EERSTE CURUS